Friday, July 6, 2012

Tidak mahu bertemu bulan Ramadhan (?)

"Taknak lah masuk bulan puasa. Nanti tak larat lah nak jalan- jalan."


"Bulan puasa dah nak masuk ?! Tidaaaaaak !"


"Aku boleh mati tak makan 30 hari tau ! "



Astaghfirullah, terlalu negatif pandangan masyarakat masakini terhadap bulan yang penuh mulia dan barakah ini. Sehinggakan tidak mahu 'bertembung' dengan bulan tersebut. Kenapa kaitkan bulan Ramadhan dengan bulan lapar ? Lekatkan didada tanda syukur pada Allah (:

Mengapa tidak kita berfikiran seperti;

"Alhamdulillah ! Inilah masanya aku nak 'top-up' pahala aku yang tak cukup ni"


"Ramadhan ?! Aku akan kumpul pahala sebanyak mungkin. Pasti !"





Allah telah mewajibkan kita berpuasa melalui firmanNya didalam surah Al- Baqarah:



Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sama seperti telah diwajibkan ke atas umat-umat yang terdahulu sebelum ini, supaya dengan demikian kamu akan lebih bertakwa.
(Surah al-Baqarah, ayat 183)



Dalam hadis riwayat At-Tirmizi:
Aku mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda: Sesungguhnya ada tiga jenis doa dan permintaan yang sama sekali tidak akan ditolak oleh Allah, iaitu doa daripada pemimpin adil, doa orang teraniaya dan doa orang sedang berpuasa.


Lebih daripada itu, hadis riwayat Bukhari pula menyebut:
Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan semata-mata dilakukan dengan rasa kepatuhan dan keredaan kerana Allah maka nescaya akan diampunkan segala dosanya di masa lalu.
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:
Dari sekian banyak pintu syurga itu maka terdapat lapan pintu yang mengandungi nikmat keindahan serta kebahagiaan luar biasa, maka salah satu darinya bernama Rayyan, lalu tidaklah akan dapat sesiapa pun masuk ke dalamnya kecuali mereka yang benar-benar taat berpuasa.
(Hadis riwayat Bukhari dari Sahar bin Saad).






Allah Azzawajal telah menghadiahi umat kekasihNya dengan ganjaran yang tiada tolok- bandingnya. Iaitu:



1- Pada malam pertama bulan Ramadhan Allah SWT akan menilik setiap wajah insan-insan yang berpuasa.

2- Mulut umat Nabi Muhammad SAW yang berpuasa akan berbau lebih wangi daripada Kasturi pada hari Kiamat nanti.

3- Umat Nabi Muhammad SAW yang berpuasa akan mendapat Doa Keampunan daripada Para mailaikat siang dan malam.

4- Allah SWT akan mengarah kepada Syurga agar bersiap dan berhias  dengan penuh keindahan  agar sedia menerima kedatangan umat Nabi Muhammad yang menunaikan puasa Ramadhan.

5- Pada malam terakhir Ramadhan Allah SWT bersedia mengampun segala dosa umat Nabi Muhammad yang berpuasa kecuali dosa-dosa yang berkaitan dengan manusia.
Hadis riwayat Abu Hurairah r.a.

Jadi, apa tunggu lagi ? Minda dan akal kita sepatutnya sudah di 'mind- set' dari sekarang, dan sudah mula untuk berlumba- lumba mengerjakan kebaikan, disamping mendapat keredhaan Allah dalam setiap perbuatan yang kita lakukan sebelum, semasa, sepanjang, dan selepas bulan Ramadhan.



Diakhir nukilan ini, diharapkan agar semua pembaca dapat menjalani bulan Ramadhan pada tahun ini dengan cemerlang dan OHSEM. Manfaatkanlah bulan Ramadhan ini sebaik mungkin. Wallahu'alam.

Wednesday, March 7, 2012

Kegagalan itu satu tujahan kepada Kejayaan

"Manusia merancang, tetapi Allah yang menentukan"



Setiap perkara yang kita lakukan, semuanya mempunyai pro dan kons. Itu semua memang lumrah atau hukum dalam kehidupan. Kita sebagai hamba Allah, haruslah akur dan redha jika segala yang dilakukan tidak seperti yang dirancang. Tetapi apabila berjaya, jangan pula kita lupa kepada Allah yang memberi kita kejayaan tersebut.

Saya yakin pembaca semua sudah biasa menerima kejayaan. Apabila mendapat kejayaan, hati akan menjadi gembira. Tetapi, apa akan jadi apabila kita menerima kegagalan ? Adakah kita akan terus meruntun hiba ? Redha dengan apa yang berlaku ? Hmm. Tak semua akan berjaya menghadapinya dengan mudah. Malah saya sendiri sukar menerima kegagalan. Tapi, saya belajar dari kegagalan, dengan mengambilnya sebagai cabaran dalam kehidupan.

Saya akan analisis kegagalan tersebut, dan cuba mencari jalan penyelasaiannya. Kita semua mempunyai akal fikiran yang mantap, yang telah Allah kurniakan setiap satu untuk kita. Apa salahnya kita gunakannya untuk mengatasi masalah ini ?




Kegagalan tidak perlu ditakuti. Kegagalan adalah sesuatu yang semulajadi yang akan berlaku dalam kehidupan seharian kita. Samada ia besar atau kecil, ia tetap sama sahaja. Cuma keadaan, tempat, dan masanya sahaja yang berbeza. Konsep penyelesaiannya pun sama. Kegagalan harus dihadapi dan diatasi sebelum ia menguasai anda.


Bila anda bersedia, kegagalan itu akan dapat dihadapi dengan baik. Melarikan diri dari kegagalan bukanlah satu pilihan yang bijak, malah memburukkan lagi keadaan. Kegagalan itu akan sentiasa menghantui anda, walau dimana sahaja anda berada atau menyorok.


Saya ingin berkongsi sebuah cerita, yang mungkin anda semua pernah tahu. Tetapi peringatan itu penting untuk manusia, bukan ?


Pada dahulu kala, ada seorang petani yang memiliki keldai yang agak uzur. Sudah lama keldai itu berkhidmat dengan petani tersebut.

Dipendekkan cerita, waktu petani dan keldainya itu dalam perjalanan pulang dari pasar, keldai itu terjatuh ke dalam perigi buta. Untuk menarik keldai itu keatas adalah agak mustahil memandangkan keldai itu agak berat.

Maka petani itu pun berfikir, lebih baik dia menimbuskan perigi buta tersebut agar tiada lagi yang menjadi mangsa. Keldainya pula, tidak akan memberikan keuntungan kepadanya lagi memandangkan keldai itu sudah uzur, tiada mampu melakukan kerja.

Seolah-olah dapat membaca fikiran tuannya, maka bersedihlah si keldai itu tadi.

Maka dipanggilnya sahabat-sahabat sekampung untuk menimbus perigi buta tersebut. Mereka pun melakukan tugas mereka, mencurahkan tanah perlahan-lahan.

Namun apa yang mengejutkan mereka ialah keldai tersebut, menapak naik keatas satu tangga ke satu tangga apabila tanah yang memenuhi perigi buta tersebut semakin meninggi. 

Akhirnya, keldai itu berjaya naik keatas.

Begitulah juga kehidupan kita. Ada kalanya ia mencurahkan bergelen-gelen kegagalan kepada kita, ada kalanya ia sengaja mempalitkan kekotoran kepada kita sebagaimana curahan tanah tersebut. Cuma yang tinggal, bagaimana kita mahu menghadapinya.

Si keldai tadi, digunakan tanahnya itu untuk dia naik keatas. Tanah itu dianalogikan sebagai kegagalan. Kenapa kita tidak menggunakan kegagalan yang mencurah-curah itu sebagai salah satu kenderaan menuju kearah kejayaan?







Tips- tips untuk dikongsi bagi kebaikan semua

  • Kawal emosi
- Cuba untuk kawal emosi dengan baik apabila menerima kegagalan. Menangislah atau lepaskanlah rasa hampa dengan menangis. Tidak salah untuk menangis hanya untuk melepaskan rasa kesal yang terbuku di hati. Tetapi, tolong kawal dan jangan lakukan perkara yang tidak waras.

  • Fokuskan pada perkara positif (walaupun kecil)
- Fokuskan perkara- perkara yang kecil, seperti anda sudah mengemaskini blog, menang dalam perlawanan bola, atau mendapat hadiah. Gayanya memang agak kelakar, tetapi percayalah. Apabila kita menerima sesuatu dengan hati yang gembira, aura positif itu sendiri akan bertindak dengan segera. Dengan ini, segala kerja yang kita lakukan selepas itu akan menjadi mudah dan lancar, insyaAllah.

  • Lihat kegagalan sebagai sesuatu yang positif
- Saya akui, memang tidak mudah untuk lakukannya. Tidak seperti mana mudahnya lidah berbicara. Tapi, ramai yang sudah berjaya lakukannya. Mereka adalah manusia, dan hamba Allah. Kita juga manusia dan hamba Allah. Jadi, mengapa kata kita tidak boleh ? 

- Jadikan kegagalan sebagai satu punca kekuatan untuk kembali bangkit. Kegagalan juga adalah ujian dari Allah. Jadi bergembiralah kerana Allah menguji hamba yang disayangiNya.

  • Jangan melihat kegagalan dalam diri anda
Melihat kegagalan dalam diri sendiri merupakan kegagalan yang paling buruk. Elakkan melakukan kegagalan seperti ini. Ini bermakna anda sendiri yang merancang kegagalan anda sebelum anda gagal.

"Saya boleh, saya boleh dan saya boleh! "


Diharapkan agar tips ini berguna untuk semua pembaca, dan manfaatkanlah ia sebaiknya. Wallahu'alam

Thursday, May 19, 2011

On Your Marks

Don't let your examinations stress stop you from making your mark. Simply Follow the guide to the science of studying smart.


Psychologists have found a battery of scientifically based strategies that could help improve students' scores if they are practised in the final run- up to examinations. The bad news is that there is no substitute for revision, but the good news is that students' can listen to their favourite type of musicand have fun while doing homework.

STAY HEALTHY
Stress addicts beware: you're putting yourself at risk of getting a nasty cold or another illness right in the middle of your exams. All- night study sessions fuelled by caffeine might seem a great way of achieving lots in a short time, but they wreck your sleep cycle, disrupt your eating patterns and trash your immune systems. Your body's capability to fight infection takes a dive at exam time, it needs all the help he can get. An Ohio State University study of blood tests of 87 secondary school students found that their levels of natural killer cells (the bloodstream's security guards) were much lowered. As well as sleeping and eating sensibly, you can de-stress by turning to friends and family.

BE A WISER REVISER
When to start: Now. We exist only in the eternal now. So, now is a good time to start.
use your Imagination: While revising, try to remember the classrooms scene when you were taught a topic. This engages other parts of brain - your imagination and visual sense - which can come to your aid in the exam when you are trying to recall a facts. It also adds a bit of fun. You can even try emulating your teachers movements. It sounds mad, but students who mimic the gestures of teachers while learning maths, learn new strategies more quickly than those who don't.

LISTEN TO MUSIC
Some had found that listening can improve academic performances. In one study, university students scored higher marks after listening to a Mozart piano sonata than they did when they were tested after sitting in silence. But rock music could burst your BRAIN !


some say,"EXAM PRESSURE IS MORE LIKELY TO IMPAIR THE PERFORMANCE OF GOOD STUDENTS THAN AVERAGE ONES"

Sunday, October 25, 2009

Harapan Ini

Bina harapan ini,
lewat hitungan kini,
dalam menjana bahagia yang diredhai Tuhan,
Duhai anak,
dengarlah bicara ayahbonda,
yang acapkali mengingatkan,
tentang rencah kehidupan,
yang selayaknya terus,
diwaspadai,
Selamanya disini,
kalut rasa biar dilerai,
bersama sekelumit taqwa,
yang terus dibunga wangikan,
di halaman hayat.

Saturday, October 24, 2009

When Music was Mightier than pen

When music was mightier than the penThe hollow pit in my stomach convinced me that somehow I was grieving over my father's death. There were no words to describe the lack of feeling or emotion that I felt. Not a single tear welled up in my eyes. There was no lump in the throat or even a small inclination of sudden loss. All I could translate from the hidden depths of my repressed emotions was a sense of emptiness.I knew my father had been terminally ill. We had expected, perhaps, a sudden decline in his health followed by a period of incapacity before he died. It did not happen this way. It was sudden and unexpected.In the weeks that followed I could not understand why I could not bring my emotions out into the open. Somewhere, I knew, buried deep within myself there was a part of me that screamed to get out. There was anger and loss so deep within that it was as if it were trapped in a cavern several miles underground. A thousand words could not describe the feeling, the loss or the battle that I had raging within me to release the inner torment. Nothing that I could say, or feel, expressed adequately the need that I felt to find an outlet for my emotions. Nothing, that is, except music.My father had been a musician all his life. He could not read a note but in his head he knew over a thousand songs. At the age of 14 he played the accordion in public houses and only stopped when his fingers became too arthritic to move. As I was born into a musical family it seemed inevitable that I too became a musician.I was classically trained on the violin and the piano but what is more I learned how to write music. I composed my first piece of music at the age of 14. Creating music was a passion but it was slow going with a pencil and manuscript. My efforts were limited to what I could play rather than what I dearly wished to compose. And then the age of the computer arrived. Before me I discovered new possibilities and ultimately the opportunity to compose the kind of music that I really wanted to write.I was ambitious and loaded with potential. When my father could not express his feelings he turned to music. I suppose I followed his footsteps in this manner and I could do no less. I sat in front of my computer and started to compose my first full orchestral symphony.Where mere words failed to express how I felt, I took my rage and my sense of loss and channelled it into the very heart of my symphony. With each note I purged myself, so it felt, to the very depths of my being. Where words would not come, where my feelings would not show, the music flowed until finally 'The Magic Symphony' was born.

by Shane Ward

Wednesday, October 21, 2009

Antara kwn2 aku (kalu xde nama anda disini hrp maaf)

'Ammar(dak tmn selasih)
aku start kenal ama kalu tak silap aku, masa form 1. Aku knal dier masa aku tgh nk kumpul number budak2 KL. Masa uh, aku tgh nk mintak number kt Lubis, lps tu tetiba dier dtg, then nk join aku collect number. Aku pun ok jea lah. Then, start dari hari tu, aku kwn ngan dier smpi skarang. Tapi memang best lah dpt kwn ngan ama sbb dier neh suka buat lawak, then bila dier wt lawak x jadi, aku ngan muaz slalu gelakkan kt dier. Pas uh dier wt muka sengal. Memang x ley tahan. Hahaha... Aku hrp, sume dosa yg aku dah wt kt dier, sudah diampunkan... Amin.. hehe =) To "Ammar: Belajar elok2, and hope u can be as happier as I am, and hope that I can make ur life happier n happening. *PDD (Please dong dea)...

Mu'az (dak tmn berjaya)
mu'az neh pulak, dier sengal, but at the same time, terer menghafal... hehe... dier neh pun slalu join aku kenekan ama. Tapi kalu aku dah duduk ngan ama, muaz, aku memang x ley berenti gelak. Kadang2 smpi menangis aku gelak. Bayangkan... Hmm, dier neh sama cm ama, suka menolong and menggumbirakan hati org. Time mkn jea, mesti muaz ngan aku kenekan ama. X sah lunch kteorg kalu x kenekan ama. Sori Ama... hehe... Muaz neh cm tmpt rujuk ilmu bg aku(kembang idong lah uh). To Mu'az: "mantapkan lagi kemahiran menghafal, jadilah sengal slalu... haha..."

Afiq (evil genius, i think)
afiq, afiq, afiq.... hmm, dier neh memang clever org nye. Dier terer b.i (jeles owh)... Byk ajar aku psl bende2 yg pandai, cm science, math, tswr, psl komp, n mcm2 lagi. Tapi, yg agak sengal nye, dier neh suka potong ckp aku, tapi aku potong balik ckp dier. Alah, x kesah lah. Tpi yg penting, dier byk tolong akudlm science. To Afiq: "jgn nakal2, jgn ada ramai awek sgt, naty x terjaga. hahaha... gurau jea"

Wednesday, October 14, 2009

Innocence

Waking up I see that everything is ok,
the first time in my life and now it's so great,
Slowing down I look around and I am so amazed,
Ithink about the little things that make life great,
I wouldn't change a thing about it,
this is the best feeling,

This innocence is brilliant,
I hope it will stay,
this moment is perfect,
Please don't go away,
I need you now,
and I'll hold on to it,
don't you let it pass you by,

I found a place so safe, not a single tear,
The first time in my life and now it's so clear,
Feel calm, I belong,
I'm so happy here,
It's so strong and now,
I let myself be sincere,
I wouldn't change a thing about it,
Cause this is the best feeling,

This innocence is brilliant,
I hope that it will stay,
This moment is perfect,
Please don't go away,
I need you now,
and I'll hold on to it,
Don't you let it pass you by,

It's a state of bliss,
you think you're dreaming,
It's the happiness inside that you're feeling,
It's so beautiful it makes you wanna cry.

There was an error in this gadget